Intensieve hulp

Eindelijk intensieve hulp bij acute onttrekkingscrisis!

Snel uit de hel
van stoppen met antidepressiva

Stoppen met je antidepressivum heeft je in een hel van lichamelijke en psychische ellende gestort. Je bent de controle op jezelf helemaal kwijt. De vreemdste sensaties jagen door je lijf en je zit gevangen in een rollercoaster van slapeloosheid, paniek, woede en bodemloos verdriet, die alleen even tot stilstand komt als je reddeloos wegzakt in een inktzwarte depressie vol suïcidale gedachten. Je zit in een acute onttrekkingscrisis. Het voelt alsof er voor jou geen uitweg meer is – maar die is er wél!

Op veler verzoek van mensen met zeer sterke ontwenningsverschijnselen zijn we na 10 jaar afgestapt van ‘we doen alleen aan voorlichting’ en hebben we een intensief en integraal begeleidingsprogramma ontwikkeld, speciaal voor mensen die in een acute onttrekkingscrisis zitten. Het biedt ook een reddingsboei voor mensen die al meerdere stoppogingen deden, maar steeds weer terugvielen.

Unieke begeleidingsvorm
Er zijn in Nederland verder geen integrale hulpprogramma’s speciaal voor stopppen met antidepressiva. Dat is te lastig omdat daarbij geen twee mensen hetzelfde reageren. Het vraagt dus maatwerk, het is arbeidsintensief en vraagt een diepgaande kennis. De lichamelijke verschijnselen verschillen al flink, maar de variatie in de psychische ellende is helemaal enorm. De onttrekking activeert namelijk een veelheid aan 100% persoonlijke psychische processen. Stoppen zet als het ware de poort van het onbewuste op een kier en daardoor ontsnappen weggedrukte problemen aan de controle van het bewustzijn.

Vijf frontlinies
Door een acute onttrekkingscrisis gaan is altijd een gevecht op vijf fronten:

fysiek – je voelt allerlei vreemde lichamelijke sensaties
emotioneel – intense emoties overspoelen je
mentaal – je verliest de controle op je denken en je gedachten slaan op hol
sociaal – je partner en je familieleden lijden onder jou, werken gaat niet meer
spiritueel – je voelt je van binnen leeg en het leven lijkt zinloos

Je lichaam raakt uitgeput, je je zit in een achtbaan van emoties die je het gevoel geven dat je gek wordt, je gedachten razen maar door en de mensen in je omgeving lijden onder jouw lijden en willen uiteindelijk dat je weer begint met je pillen. En de belangrijkste van allemaal: je hebt geen idee meer wat de zin van je leven is en als het voortaan zó moet, dan hoeft het voor jou niet meer. Het programma ondersteunt je op alle fronten, want als je op één front verliest, verlies je de hele strijd…

Energie
Kern van de begeleiding is ‘energie herstellen’. Vechten tegen fysieke en psychische klachten is zwaar en put je al snel uit. Als je energieniveau laag is, voel je je niet lekker en zo kom je in een draaikolk van steeds ernstiger klachten. Die neergaande spiraal moet worden doorbroken. Dat doen we door te werken aan je energieniveau.

Hulp bij negatieve emoties en gedachten
Negatieve emoties en gedachten geven bij veel mensen het zwaarste lijden. Ze zijn voor de meeste instellingen het moeilijkst te begeleiden, juist omdat ze op de grens van fysiek en psychisch zitten. We wéten dat ‘psychotherapie’ niet fijn klinkt, maar stoppen zonder te werken aan de onderliggende psychische oorzaken eindigt vroeg of laat in de terugkeer van het probleem en opnieuw beginnen met pillen. Ook hiervoor stellen we een individueel programma op, speciaal voor jou.

De omgeving: partner en familieleden
Als afbouwen ernstige problemen geeft, duren die eerder maanden dan weken. Dat kan de mensen die dicht bij je leven zwaar belasten. Met name de partner krijgt het zwaar te verduren. In het programma is volop aandacht voor de partner en de familie: waar nodig worden ze mee begeleid, in eerste instantie met voorlichting, maar later kan blijken dat ‘samen praten’ wenselijk is. Afbouwen is tenslotte al moeilijk genoeg zonder relatiecrisis

Aanmelden
Als je het gevoel hebt ‘door de afbouw-hel’ te gaan, neem dan contact met ons op: wij kennen (ook uit eigen ervaring) de weg er uit!