Telefonische steun

Telefonische ondersteuning
bij stoppen met antidepressiva

Telefonische ondersteuning bestaat uit 1 of 2 keer per week een telefoongesprek van 10-20 minuten. Het biedt hulp aan mensen die bij het stoppen behoefte krijgen aan kortdurende morele steun en bemoediging. Die graag willen dat er een ervaren professional ‘meekijkt’ in hun afkick-proces.

Stoppen met antidepressiva is moeilijk – zéker als je er alleen voor staat. En dat is meestal het geval, want zowel je medische hulpverlener als de mensen in je omgeving worden ongerust over al die rare klachten die je tijdens het afbouwen krijgt. Ze zeggen dan vaak ‘Zou je niet weer gewoon je medicijn nemen? Want toen je dat nam voelde je je toch veel beter? En het is nu wel duidelijk dat je toch écht dat stofje mist…’

Fysieke en emotionele klachten
Voor veel mensen is het zelfs zó moeilijk dat al meerdere stoppogingen zijn mislukt. Dat komt omdat er twee zaken tegelijk spelen. Aan de ene kant zijn er de lichamelijke afkickverschijnselen, aan de andere kant worden emotionele zaken die jarenlang door de pillen zijn verdoofd alsnog voelbaar. Telefonische ondersteuning helpt je om te gaan met die twee lastige aspecten van afkicken van antidepressiva.

Dieptepsychologie bij het afbouwen van antidepressiva
SAVN werkt onder leiding van een dieptepsycholoog, oprichter Jelmer van Nimwegen, MSc. Hij neemt ook de telefonische ondersteuningvoor zijn rekening. Als dieptepsycholoog kijkt op een heel andere manier naar je klachten en hij gelooft al helemaal niet in het oude serotonine-verhaaltje. Dat is in de zeventiger jaren bedacht door een Amerikaans marketingbureau en er is GEEN WETENSCHAPPELIJK BEWIJS dat de serotonine-theorie klopt. Verder zoekt hij de oplossing niet in alleen maar ‘omdenken en gedrag aanpassen’ (de kern van cognitieve gedragtherapie), maar hij weet dat die ligt in de diepere lagen van de psyche. Als de oorzaken niet worden weggenomen, blijven die steeds nieuwe klachten geven…

Grotere kans op succes
We helpen al 17 jaar mensen die willen stoppen; als je zo min mogelijk afkickverschijnselen wilt, is het verstandig om ook voldoende aandacht te geven aan de dieper gelegen oorzaken van je psychische klachten.

Maak een afspraak
voor een advies-/intakegesprek, bel: 0318 – 722 676
of mail naar Stichting AntidepressivaVrij Nederland