Kalmerende middelen

Kalmerende middelen bij depressie, stress en angst

Kalmerende middelen en slaappillen zijn dezelfde stoffen.
Er is geen verschil tussen kalmerende middelen en slaapmiddelen: het zijn beide psychoactieve stoffen uit de roemruchte familie der benzodiazepinen. Hun namen eindigen altijd op -pam (oxazepam, diazepam,…). Hun effect is vooral een kwestie van dosering. Er zijn wel verschillen in snelheid van werking. Sommige werken al na een uur, maar zijn dan ook snel uitgewerkt. Andere chemicaliën geven pas na enkele uren het rustgevende resultaat en worden dan heel langzaam afgebroken. De afbraakproducten hebben óók een kalmerend effect en daardoor houdt het verdovende effect tot dagenlang aan.

Rustig aan met kalmerende middelen
Soms is een noodrem handig. Als spanningen echt te hoog oplopen en de emotionele stoppen dreigen door te slaan, is het geweldig dat er een middel is dat kan voorkomen dat de situatie totaal uit de hand loopt.

Aan de tranquilizers
Snelwerkende kalmeringsmiddelen, de benzodiazepinen, tranquilizers (tranquile – rust) brengen dan uitkomst. Uw spieren ontspannen zich, de stormende emoties kalmeren, u wordt doezelig en u kunt lekker slapen. Een hele verademing in een periode waarin u denkt te zullen bezwijken onder de emotionele spanning die uw situatie oproept. De verleiding om ’aan te pillen te gaan’ is dan groot. De dokter is blij dat hij uw overduidelijke lijden kan verlichten en schrijft u een kalmerend middel voor. Ook voor de mensen in uw directe omgeving is de snelle omslag van uw chaotische staat van zijn naar een serene rust een geweldige opluchting.

Zeer begrijpelijk allemaal.
Onvermijdelijk soms.
Maar ook aan deze medaille zit een keerzijde…

Slaappillen snel verslavend
Het is goed u te realiseren dat een mens veel en veel meer kan hebben dan hij geneigd is te denken. Valium is tenslotte pas sinds 1963 op de markt (het werd als Librium ontdekt in 1956). Voor die tijd waren er, naast het zeer verslavende morfine en de net zo gevaarlijke barbituraten, alleen kruidenmengsels voorhanden, maar die werkten veel minder agressief. De agressie van moderne tranquilizers zit hem niet alleen in de snelle werking, maar ook in de snel optredende verslavende effecten. Al na een week of twee gebruik is uw lichaam gewend aan de dagelijkse dosis, neemt het effect af en moet u een zwaardere pil slikken. Dat is de definitie van verslaving.

Afkickverschijnselen
Benzodiazepinen lijken op stoffen die van nature in uw lichaam zorgen voor ontspanning en slaap. In een crisissituatie weegt de productie daarvan niet op tegen de stress. U neemt een pilletje om het tekort aan te vullen. De tragiek is dat dan uw lichaam geleidelijk stopt met de productie van uw lichaamseigen tranquilizer. Als u dan plotseling stopt met de pillen, heeft u én geen chemische én geen lichaamseigen rustgevers.

Verslaafd
Afkicken gaat dan ook gepaard met ernstige afkickverschijnselen, waaronder nerveuze spanningen, slapeloosheid, agitatie (opwinding), angsten en nachtmerries. Waarschijnlijk precies de redenen waarom u begon aan de pillen. Zo klapt ook deze pillenval dicht: u denkt dat uw spanningen nog niet over zijn, dat uw angsten er nog zijn. Daarom besluit u nog maar niet te stoppen. Sterker nog: u moet een hogere dosis om nog hetzelfde effect te sorteren. U bent nu officieel verslaafd.

Doktoren en herhalingsrecepten
Iedere arts weet hoe verslavend diazepam, oxazepam en temazepam zijn. Ze weten heel goed dat de verslaving na twee weken begint. Toch schrijft een aantal van hen zonder enige discussie jarenlang herhalingsrecepten voor u uit. Opnieuw begrijpelijk, want als u gaat stoppen, komen eerst de ernstige afkickverschijnselen en als die overwonnen zijn melden zich de onopgeloste oorzaken van uw crisis. Daar had de arts toen geen oplossing voor en die heeft hij nog steeds niet.

Stoppen met pillen slikken
U moet ooit weer af van uw pillen. U moet stoppen. Hoe langer u gebruikt, hoe moeilijker het wordt. Maar: het kán – zelfs na 42 jaar (voorbeeld uit eigen praktijk!). De beste methode is geleidelijk afbouwen, zodat je  afkickverschijnselen mild blijven en uw lichaam de productie van natuurlijke rustgevers geleidelijk weer oppakt. Toch houden veel mensen lang last van onttrekkingsverschijnselen – en sommige gaan nooit meer over…