Verlengd ontwenningssyndroom

Verlengd ontwenningssyndroom*
bij stoppen met antidepressiva

* een ‘syndroom’ is een complex van veel verschillende klachten

Antidepressiva werken in op het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Ieder mens heeft een persoonlijke balans en het lichaam reageert op iedere vorma van verstoring met een tegenreactie. Dat heet ‘de homeostase bewaren’. Bijvoorbeeld: de lichaamstemperatuur is bij de ene mens 36,8 en bij de andere 37,4. Als het warm wordt gaan we zweten, als het koud wordt vermindert je lichaam de bloedtoevoer naar de huid, om warmteverlies te voorkomen. Zo reageert je lichaam ook bij starten of stoppen met antidepressiva.

Absurd hoge serotonine-spiegels

Verlengde ontwenning

Als je gaat stoppen, gebeurt iets vergelijkbaars: het lichaam heeft de absurde situatie geaccepteerd als de nieuwe balans en gaat zich weer verzetten tegen de verandering. Wie bij de opbouw veel problemen had, heeft dat vaak bij de afbouw weer. Je hebt dan dus een sterk lichaam, dat lang blijft vechten voor de balans. Helaas werkt dat nu averrechts: het verlengt je ontwenningsproces.

In de wereld van GGZ bestaat het verlengde ontwenningssyndroom niet. Als je lang klachten houdt concludeert men: ‘Dit is het bewijs dat deze patiënt duidelijk een tekort heeft aan een stofje’. Wonderlijke conclusie, want met de zelfde redenatie zou iedere afkickende alcoholist een tekort aan alcohol heeft: hij knapt midden in de afkick namelijk enorm op na een borreltje…

In de dagelijkse praktijk van Stichting AVN bestaat het syndroom wel degelijk. Dagelijs bellen mensen die na maandenlang lijden de wanhoop nabij zijn en vragen of het normaal is dat ze nog steeds… somber zijn, huilbuien hebben, flauw vallen, niet tegen licht kunnen enzovoorts en enzovoorts. Letterlijk 10-tallen symptomen van een ontregeld centraal zenuwstelsel.

Bel of mail voor informatie en advies

Denk dus niet te snel ‘Ik begin maar weer aan mijn pillen of druppels’, maar neem contact met ons op om te horen of de klachten die je ervaart misschien horen bij het verlengd onttrekkingssyndrooom door afbouwen van antidepressiva!