Alternatieven

Alternatieve, effectieve methoden

Bij uw lichte of milde depressie werkt uw antidepressivum niet beter dan een placebo. Maar als uw pillen u niet genezen, wat moet u dan?

Vanwege de enorme omvang en de vergoedingen van de ziektekostenverzekeraars is de reguliere Geestelijke Gezondheidszorg de eerste instantie waar mensen terecht kunnen. De psychiater stelt een diagnose en zal in de meeste gevallen ook een medicijn voorschrijven. Ruim 95% van de mensen die met een psychisch probleem bij de psychiater binnenloopt, komt met één of meer DSM-V-stigma’s en een receptje in de hand weer naar buiten.

Geen medicatie
Als u kiest voor begeleiding door GGZ-artsen, dan zal het u waarschijnlijk de grootste moeite kosten om niet aan de medicatie te gaan en het zal u nog zwaarder vallen om er van los te komen: psychiaters geloven heilig in de seratonine-hypothese, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Alternatieve hulp
Er zijn duizenden alternatieve therapeuten. Ze heten ‘alternatief’ als hun opleiding niet door de overheid wordt erkend. Dat zegt wel iets, maar lang niet alles: sommige staatsgecertificeerde opleidingen hebben er in de afgelopen jaren zowel financieel als vakinhoudelijk een potje van gemaakt.

Mensbeeld
In zekere zin bent u op uzelf aangewezen: de keuze van de juiste therapie en therapeut is een zeer persoonlijke kwestie. Het helpt bijvoorbeeld als de onderliggende theorie en het mensbeeld van de methodiek overeenkomen bij uw denk- en waardensysteem. Dat geldt ook voor de persoon van de therapeut: het helpt als u hem (of haar uiteraard) gelooft, als u een aansluiting voelt en als u prettig communceert.

Positieve ervaringen?
De stichting archiveert positieve ervaringen van mensen met psychologen en andere therapeuten. U kunt ons bellen om te overleggen, wellicht kunnen we u matchen.