Eén dosis

Eén dosis antidepressivum verandert
de hersenen ingrijpend – binnen 3 uur!!!

Een pilletje dat je snel minder angstig of minder somber maakt, heeft klaarblijkelijk snel effect op je hersenen. Onderzoek toont aan dat het niet alleen snel werkt, maar de hersenen ingrijpend verandert. Dat effect werkt niet alleen op de korte termijn. Het wordt steeds duidelijker dat de gevolgen op de lange termijn aanzienlijk kunnen zijn. Reden te meer om te stoppen!

Het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig (2014) heeft aangetoond dat er al 3 uur na een allereerste inname van een antidepressivum ingrijpende veranderingen in de hersenen zichtbaar zijn. In het onderzoek werden de hersenen van 22 vrijwilligers gescand. Daarna kregen ze een enkels dosis Lexapro. Ze hadden geen van allen een medische diagnose of psychische klachten. 

Gehele brein aangetast
Drie uur na inname van het pilletje werden ze opnieuw gescand. Toen bleek dat de verbindingsactiviteit in tussen álle hersencellen was gedaald, behalve in de thalamus en het cerebrellum (de kleine hersenen). “We hadden niet gedacht dat een SSRI zo’n duidelijk effect zouden hebben op zo’n korte termijn, en ook niet dat vrijwel het gehele brein er door zou worden aangetast,”  meldt dr. Julia Sacher, die de leiding had over het experiment.

Langetermijneffecten
Het zou nogal naïef zijn om te veronderstellen dat een drug die al zo snel zo’n ingrijpend effect op het brein heeft, geen ingrijpende gevolgen zou hebben op de lange termijn. Die worden langzaamaan ook duidelijker. Zo hebben 50-plus-vrouwen die langdurig een antidepressivum slikken 2x zoveel kans op overlijden om aan de gevolgen van een herseninfarct.