Burn out

Burnout

Een depressie
waar het werk de schuld van krijgt

De discussie over het verschil tussen een burnout en een depressie is voornamelijk een semantische: een woordenstrijd dus. In DSM-IV, de internationale psychiatersbijbel met daarin alle bij acclamatie vastgestelde aandoeningen, staat de burnout niet. De symptomen zijn voor 95% overlappend met depressie, sinds de Universiteit van Nijmegen in 2010 een subtiel verschil vond.

Wetenschappelijk onderzoek
De dertien(!*) burnout-patiënten die aan het onderzoek meededen bleken bij een eenvoudige taak niet niet goed over te schakelen op de automatische piloot: ze bleven zich bewust concentreren. Dat kost beduidend meer energie en dat zou het verschil verklaren. Het verschil ligt daarom vooral in de oorzaak. Bij een depressie kan het door van alles komen, van rouw om een overleden geliefde tot echtscheiding, baanverlies, ziekte en stress. En meer.

Werk oorzaak burnout
Een burnout heeft zijn oorzaak in het werk. Denkt men. De taakbelasting, de leidinggevenden, de collega’s, de werkplek en/of de klanten zijn de oorzaak van de depressie. Denkt men. Burnout klinkt ook als het gevolg van kei- en keihard werken, wat in onze westerse wereld als een deugd te boek staat.

Therapie
De SAVN neemt hier een duidelijk standpunt in. Een depressie gaat altijd over de relatie tussen de totale interne en de totale externe wereld van de mens. Als die met elkaar op gespannen voet staan, gaat het mis. Dan is therapie de kortste weg naar herstel. Niet zelden heeft iemand met een burnout ook huwelijksproblemen, maar scheiden van je werkgever is minder ingrijpend dan scheiden van je levenspartner. Dat is uiteraard geen bewust besluit, maar zo werkt de menselijke geest nu eenmaal.

Baan kwijt en toch nog steeds depressief?
Als u uw werk de schuld geeft van uw depressie neemt u een groot risico. U legt de oorzaak buiten uzelf en daarmee valt de prikkel weg om naar binnen te kijken. U zult de eerste niet zijn die, na een verbeten strijd met zijn werkgever, zonder baan buiten de poort staat en nog steeds down is. Natuurlijk, van die gouden handdruk knapt u een paar weken goed op, maar dan sluipen de muizenissen weer uw hoofd in, donkere wolken schuiven voor uw zon en dan ligt de grauwe deken van depressie weer over u heen. Misschien was het toch niet alleen maar uw baan…

Voorlopig toch maar bij ’depressie’ kijken
Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar principiële verschillen tussen burnout en depressie, maar tot ook DSM-V de burnout als een op zichzelf staande aandoening kwalificeert, vindt u informatie over burnout op de SAVN-site gewoon bij depressie. Het ligt niet aan de baan, het ligt aan de combinatie van u en de baan. Want als het écht helemaal alleen maar aan de baan lag, dan zouden al uw collega’s net zo depressief zijn als u. O, nee: net zo burnout zijn.

* De onderzoekers wilden een veel grotere groep testen, maar omdat patiënten geen enkel symptoom mochten vertonen dat typisch bij een depressie hoort, konden ze maar dertien proefpersonen vinden. Als de wetenschappelijke conclusies juist zijn – en er is geen reden om te denken dat dat niet zo zou zijn, al is dertien mensen wel een beetje heel erg weinig – is daarmee ook meteen aangetoond dat het aantal zuivere burnouts veel kleiner is dan nu wordt gedacht. De meeste burnouts zijn in feite depressies, zo bleek uit de moeite om veel burnout-patiënten te vinden. Het bewijs dat burnout écht een ziekte is, bewijst onbedoeld tegelijk dat het in de meeste gevallen ’gewoon’ om een depressie gaat!