Depressie – lang niet gek…

Depressie

Een depressie:

Da’s lang niet gek…

In de onderstaande tekst gaat het nadrukkelijk niet over de diepe, diepe depressies, waarbij leven nog nauwelijks mogelijk is. Hier gaat het over depressieve klachten waarvoor een opname in een psychiatrische afdeling niet nodig is.

Er zijn boeken volgeschreven over wat een depressie eigenlijk is, maar in het kort komt het hier op neer: een depressie is een stemmingsstoornis (in tegenstelling tot een persoonlijkheidsstoornis). U bent down. U ziet het niet meer zitten, u ziet er geen gat meer in, u hebt er geen zin meer in. Alles is nutteloos, zinloos, doelloos. En vermoeiend bovendien. U bent verdrietig, somber, neerslachtig, huilerig. Er is geen lol aan u te beleven. Er is geen hoop, geen licht aan het einde van de tunnel. Alles is grijs, antraciet of zelfs inktzwart.

Beter dood
U kunt moeilijk besluiten nemen, uw concentratieboog is kort en helder denken lukt niet. U slaapt niet, of juist vaak en lang. U hebt geen eetlust (of u eet de hele dag). U denkt dat u dood beter af zou zijn. Dat de hele wereld trouwens beter af zou zijn zonder u. In uitzonderlijke situaties zou die gedachte juist kunnen zijn, maar in 99,9999999999% van de gevallen zijn beide gedachten niet waar. U bent levend beter af en de wereld (of in elk geval uw omgeving) is beter af met u er nog bij.

Depressie gaat vaak vanzelf over
Depressie gaat vaak vanzelf over, maar dat kan lang duren. Er zijn allerlei manieren om het natuurlijke proces te versnellen. Ook als u nu denkt ”Onzin. Dit gaat nooit over. Bij mij niet.” 

Oorzaken van depressie
Er zijn soms duidelijke oorzaken aan te wijzen voor zo’n aanhoudende stemming: de dood van een geliefde, of het nu partner, familie of intieme vriend betreft. Verlies van baan of op een andere manier statusverlies. Ernstige ziekte van partner f kind. Een echtscheiding. Kind in de nesten. Problemen met de gezondheid. Langdurige stress van werk of woonomgeving. Schuldgevoelens. Geldproblemen. ’t Is eigenlijk een wonder dat niet iedereen continu depressief is. Er is dan ook op ieder moment van het jaar rond 15% van de mensen depressief. Depressie is dus heel normaal. Geen reden voor paniek, integendeel: het is tijd voor rust en introspectie (naar binnen kijken).

Stofje in de hersenen?
Soms is er een fysieke oorzaak, zoals bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12, een leveraandoening of een stoornis aan de nieren. Momenteel is de meest populaire oorzaak ’een tekort aan serotonine in de hersenen’. Die hypothese (want meer is het niet, er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor) is zeer geliefd, omdat er een gemakkelijke en goedkope oplossing voor is: pilletjes slikken.

Antidepressiva: de dokter knapt ervan op!
De patiënt en de dokter hebben er beiden baat bij: de patiënt kan voorbij blijven gaan aan al die externe en interne oorzaken (te hard werken, te veel alcohol drinken, te weinig sporten, verdrongen verdriet, onderdrukte woede van vroeger). En de dokter hoeft niet te erkennen dat hij het ook niet weet: hij geneest u. Maar hoe graag ook wij dat ook zouden willen: zo simpel is het niet. Een depressie heeft oorzaken die in de psyche verborgen liggen, diep in de ziel van de mens.

Depressie: goed voor u
!
Een depressie is een psychische staat van zijn waarin u sterk de neiging krijgt om de gordijnen dicht trekken, op uw bed te gaan liggen en de dekens over u heen te trekken. De wereld blijft buiten, u wilt even helemaal NIKS meer! Dat is in de meeste gevallen een heel goede manier om een onevenwichtig leven weer in balans te brengen. In de westerse wereld krijgen we nauwelijks nog rustmomenten, alle natuurlijke rustritmen zijn verstoord. We krijgen ongekende hoeveelheden informatie op ons af, de televisie braakt de hele dag rampspoed en ellende uit, regelrecht onze huiskamers in. Reclames zwepen ons overal op tot kopen en nóg meer kopen. Dankzij de mobiele telefonie en draadloos internet hebben we nooit meer een volkomen vrij weekend en zijn we nooit meer écht op vakantie.

Geblokkeerde levenslust
Depressie is in onze maatschappij het laatste redmiddel voor onze overspannen geest en uitgeputte ziel. Als we ook die noodrem onklaar maken met pillen, kan niets ons meer stoppen…

Luisteren naar uw depressie
Een depressie is dus het best op te vatten als een signaal dat er iets niet goed gaat. Dat er met de binnenwereld, uw ziel, iets aan de hand is. Er is iets mis met de balans tussen actie en rust, tussen naar buiten gericht zijn en naar binnen keren. Tussen mentaal werk en fysieke inspanning. Een depressie is geblokkeerde levenslust – wat houdt de stroom tegen? Waarom is het maar goed dat dat gebeurt? Vragen waar u zelf nauwelijks antwoord op kunt geven, omdat de depressie zowel uw manier van voelen als uw manier van denken beïnvloed. U bent trouwens helemaal niet geïnteresseerd in de antwoorden op die vragen, want het kan u geen fluit schelen of het met u ooit nog goed komt. En daarbij: wat is goed? Alles is immers zinloos…

Depressie, leefstijl en therapeutische hulp
Veel depressies gaan vanzelf over. Voor depressies geldt absoluut dat de tijd alle wonden heelt. Die tijd is echter het probleem. Uw werkgever wil niet dat u een half jaar rouwt om het verlies van uw partner, die wil dat u weer komt werken. Begrijpelijk. Uw absentie kost bij een modaal salaris rond 300 euro per werkdag (uw salaris, het salaris van de vervanger, honorarium van de bedrijfsarts, de reïntegratieconsultant). De wens van uw werkgever vindt u zó begrijpelijk dat u de neiging hebt toe te geven: ”Dit duurt inderdaad te lang (schuldgevoel), laat ik maar een pilletje slikken, dan gaat het wel weer.” Het gaat inderdaad – maar niet beter… U bent op de lange duur veel beter af met een (tijdelijk) andere leefstijl en de steun en inspiratie van een goede therapeut. Over beide vindt u informatie op deze site.