‘Werking’?

‘Werking’ van antidepressiva

De SerotonineTheorie

In het westerse, mechanisch-medische model van de mens ontstaat menselijk gedrag uit elektrische stroompjes en stofjes in de hersenen. Binnen deze zielloze visie op de mens werd in 1965 een depressie verklaard als een storing in de prikkeloverdracht, door een tekort aan de neurotransmitters serotonine en noradrenaline.

Tekort aan een stofje (serotonine)
Binnen tien jaar werd de theorie gefalsifieerd (wetenschappelijk bewezen dat hij niet waar is), maar door zeer succesvolle reclameacties van de farmaceutische industrie in de negentiger jaren heeft de theorie zich stevig genesteld in de westerse mens, die maar al te graag wil geloven dat een complex psychisch ‘life event’ eenvoudig te verklaren is met “U hebt een tekort aan een stofje in de hersenen” én op te lossen is met een simpel pilletje waarin dat zo hinderlijk onbrekende stofje zit.

Oorzaak depressie
In de SerotonineTheorie worden de de neurotransmitters die door de ene zenuwcel worden verzonden, bij aankomst in de receptoren van de ontvangende zenuwcellen veel te snel weer teruggestuurd. Die te korte verblijftijd van serotonine of noradrenaline wordt verondersteld de oorzaak te zijn van de depressie.

Symptoombestrijding
De farmaceutische industrie vertelt ons nu, dat zowel de klassieke als de moderne antidepressiva ervoor zorgen dat serotonine en noradrenaline langer in de ontvangende zenuwcel worden vastgehouden, waardoor de depressie zou verdwijnen. Intussen is duidelijk dat bij lichte en milde depressies die werking niet sterker is dan een placebo-pilletje en dat alleen in zeer ernstige depressies wetenschappelijk is aangetoond dat antidepressiva werkelijk een positief effect heeft op de symptomen van de depressie. Dat daarmee aan de depressie zelf helemaal niets verandert, is iedereen duidelijk: het helpt net zo tijdelijk als een stel stevige borrels tegen verlegenheid of een paar paracetamolletjes tegen een gat in een kies. Het probleem is er nog, je voelt het alleen even niet. Door elke dag trouw te slikken voel je het elke dag ’even niet’. Maar de oorzaken van de depressie, de stress of de angsten blijven…